menu
Hoeveel verdient een personal trainer?
Ben je van plan om als trainer aan de slag te gaan of denk je aan een carrière switch? Dan vraag je je vast af wat een personal trainer verdient..

Hoeveel verdient een personal trainer?

Heb jij wellicht plannen om als personal trainer aan de slag te gaan? Of zit je eraan te denken om een carrière switch te maken?

Dan wil je logischerwijs weten hoeveel je kan gaan verdienen als trainer. En ook hoe het nou zit met de verwachte inkomsten wanneer je in loondienst werkt als trainer, of op z.z.p.-basis. In dit artikel ga ik je uitleggen wat je kan verwachten als je aan de slag gaat in deze branche, en waar je op moet letten als je de keuze maakt tussen in loondienst of als zelfstandige werken.

Contents [hide]

Wat doet een personal trainer precies?

Voordat we het gaan hebben over de verdiensten in de PT-branche wil ik het eerst hebben over wat nou eigenlijk de werkzaamheden van een (goede) personal trainer zijn. Hopelijk ben je daarna nog meer overtuigd om de stap te zetten om als trainer aan de slag te gaan.

De sportbranche heeft in de afgelopen jaren een enorme groei meegemaakt. Fitness voedsel, supplementen, media(magazines, blogs, vlogs en tv-shows) en natuurlijk ook diensten zijn enorm populair geworden en er word massaal van geconsumeerd.

Zo ook zijn personal training diensten enorm gestegen in populariteit, en is het niet meer, zoals vroeger, een luxe-dienst alleen maar bestemd voor de super rijken onder ons. En dus is er tegenwoordig een grotere vraag naar de diensten van personal trainers.

Een personal trainer is in eerste instantie een bron van kennis. Men huurt je in om gebruik te maken van je kennis. Dit kan zijn je kennis op het gebied van o.a.; cardiotraining(hardlopen, marathons, triathlons etc..), krachttraining(powerlifting, bodybuilding, sport-specifieke krachtprogramma’s etc..), fysiotherapeutische / rehabilitatie training.

Soms gaat het niet heel specifiek om je kennis van het bodybuilden of het hardlopen, maar juist alleen maar om iemand op een veilige, verantwoorde manier fitter en sterker te maken door een combinatie van allerlei verschillende trainingsmethodes toe te passen.

Belangrijk om te onthouden is dat een klant je inhuurt om een bepaald doel, een bepaald resultaat te behalen…Het moet dan ook vanzelfsprekend zijn dat een trainer op dat moment bij zichzelf nagaat of hij/zij de kennis in huis heeft om dit doel/resultaat op een veilige manier met de klant te bereiken.

Een personal trainer moet gedurende een intake kunnen bepalen wat de juiste aanpak is voor de desbetreffende client en hier het trainingsprogramma op kunnen afstellen. Een personal trainer moet ook de beginselen van fysiotherapie en blessure-preventie begrijpen om iemand veilig te kunnen laten starten met sporten.

Ook moet er middels een check-list worden nagegaan of iemand überhaupt wel fit is om te sporten, en niet bepaalde risico’s loopt door bijv. hart- en vaatziekte, diabetes, epilepsie of bestaande blessures. Als er sprake is van verhoogd risico bij het sporten, dan moet je de client eerst doorsturen naar een huisarts/medisch deskundige voordat hij/zij zou kunnen beginnen met trainen.

De personal trainer dient een trainingsprogramma op-maat op te stellen voor de client. En indien van toepassing ook voedingsadvies(geen schema, dit word voornamelijk alleen gedaan door erkende diëtisten). De taak van de trainer is om de client te begeleiden in de uitvoering van dit trainingsplan, om de juiste uitleg en instructies te geven bij de oefeningen en om, met het oog op de veiligheid, de techniek gaandeweg te verbeteren.

Daarnaast dient de trainer het trainingsprogramma te kunnen aanpassen op de veranderingen die de klant meemaakt, de zogenaamde periodisering. Een duur woord voor het organiseren van het trainingsprogramma met oog op het uiteindelijke doel, de snelheid waarmee de klant adapteert, het herstelvermogen en onvoorziene gebeurtenissen. De trainer dient ook periodiek een evaluatie moment in te plannen, waarin hij/zij de klant test op de niveau’s van o.a.; kracht, fitness, cardio, gezondheid(denk aan bloeddruk, bloedglucose waarde, ..) en de lichaamscompositie(lichaamsvet meten met caliper etc.).

Aan de hand van de resultaten van deze testen kunnen er weer aanpassingen gemaakt worden aan het trainingsprogramma en het voedingsadvies.

Werken bij een sportschool

Een logische start van een carrière in de sport is om te beginnen als fitness instructeur bij een sportschool. Het is niet bepaald een vetpot(de meeste sportscholen betalen hun fitness instructeurs het minimumloon), maar het is wel de aangewezen manier om op een laagdrempelige manier ervaring op te doen in het trainen van allerlei verschillende individuen(jongeren, volwassenen, invalide/geblesseerden en senioren). Hier kan je beginnen te bouwen aan de fundamentele skills die een trainer nodig heeft zoals programma-design, periodisering, blessure-preventie & herstel, voedingsadviezen uitschrijven en natuurlijk de persoonlijke 1-op-1 begeleiding. Ook is dit de perfecte plek om te bouwen aan jouw ‘trainer-imago’. Dit houdt in hoe je jezelf gedraagt op de fitnessvloer, hoe je potentiële klanten benaderd, je vermogen om te overtuigen en iemand te inspireren om met je te trainen.

Een mogelijk nadeel van het werken bij een sportschool is dat je te maken krijgt met voorwaarden die je opgelegd krijgt door de sportschool management. Dit kunnen voorwaarden zijn over hoe je mensen traint, welke trainingsmethodes je gebruikt, welk type apparatuur je mag gebruiken bij het trainen van leden, en wellicht ook oefeningen die je perse moet opnemen in je trainingsprogramma’s(denk aan het geven van buikspierkwartiertjes met alleen maar oefeningen op de mat/de grond).

Als je kiest om te werken bij een sportschool, dan zou ik je sterk aanraden om een sportschool te kiezen met een visie waar jij zelf ook achter staat. Bepaalde sportscholen investeren ook een stuk meer in hun personeel op het gebied van scholing en workshops met als doel om een nog efficiënter en kennisrijk team aan trainers op de vloer te hebben staan.

Overigens zijn er tegenwoordig heel wat sportscholen die hun instructeurs intern opleiden tot personal trainer in loondienst, waarbij de trainer extra commissie’s bovenop hun salaris krijgen voor elke training die ze geven. Hierbij is het voordeel dat je meer zal verdienen dan een instructeur, en tegelijkertijd steeds meer ervaring opdoet in het begeleiden van klanten.

Het salaris van een fitness instructeur ligt zoals gezegd rond het minimumloon. Het salaris van een personal trainer in loondienst(full-time 40uur p/week) kan variëren van ca. € 1400,- t/m € 2000,-.

voordelen

  • ervaring opdoen
  • werken met allerlei verschillende individuen
  • intern opleidingen volgen(bij sommige sportscholen)
  • stabiel inkomen uit loondienst
  • veel sociale interactie, werken aan je trainer-imago

nadelen

  • gebonden aan bepaalde voorwaarden
  • gelimiteerd in je keuze voor oefeningen, trainingsmethode
  • verdient relatief minder dan wanneer je succesvol als zzp trainer werkt
  • gebonden aan een contract van XX uur per week

Werken als freelancer(zzp)

Dan is er ook nog de optie om als zzper aan de slag te gaan. Dit betekent dat je jezelf inschrijft bij de K.v.K.(Kamer van Koophandel) onder een bepaalde ondernemingsvorm(eenmanszaak, B.V., ..) en volledig ‘zelfstandig’ gaat werken als personal trainer. Zoals je wellicht al aan voelt komen, zijn er hierin ook nog tal van mogelijkheden.

Zo kun je bijvoorbeeld als freelance personal trainer werken, maar toch aangesloten zijn bij een sportschool. En opdrachten krijgen vanuit deze sportschool/trainingsstudio. Dit gebeurt doordat je klanten toegewezen krijgt vanuit een personal training studio waar je je bij aansluit. Je traint deze klanten alsof het jouw eigen klanten zijn, maar aan het einde van de maand stuur je een factuur voor de gegeven sessies naar de studio waar je aangesloten bij staat. Daar komt natuurlijk bij gepaard dat je een deel van de inkomsten inlevert, aangezien de klanten geworven zijn door de studio en niet door jou persoonlijk.

Dit zal gewoonlijk 40 tot 60 procent van het uurtarief zijn. Dus als het uurtarief 60 euro is, dan zou je in het geval van een 40/60(60 % gaat naar de studio-eigenaar) verdeling uitkomen op 24 euro. En in het geval van een 60/40(40% naar de sportschool/studio) 36 euro.

Het grote voordeel hiervan is dat je klanten toegewezen krijgt vanuit de sportschool/studio en dus niet zelf hoeft te zoeken naar potentiële klanten.

Een andere mogelijkheid is dat je je aansluit bij een sportschool maar een vast huurtarief betaalt per maand om er je klanten te mogen trainen. Er zijn meerdere commerciële sportschool-ketens die deze structuur al langere tijd gebruiken(denk aan TrainMore, BasicFit, HealthCity, SportCity) en er veel succes mee hebben behaalt. Het risico hiervan is dat je, als je er niet al eerder als fitness instructeur of personal trainer in loondienst hebt gewerkt, begint met 0 klanten en dus ook 0 inkomsten.

Er staat dus een enorme druk op nieuwe trainers om snel klanten te werven zodat ze de maandelijkse huur kunnen betalen. De huur verschilt per sportschool en is afhankelijk van welk ‘segment'(laag/midden/hoog) sportschool. De huur ligt gewoonlijk tussen de € 200,- t/m € 300,- voor het lagere segment, tussen de € 300,- en € 600,- voor middenklasse segment, en tussen de € 500,- tot soms wel € 1000,- + voor het hogere segment sportscholen.

In sommige gevallen hanteren sportscholen geen vast tarief huur per maand, maar juist een vast bedrag of % van het uur-tarief die je af moet staan per sessie die je er geeft. Dit is in veel gevallen de beste structuur voor de trainer die net begint en nog niet zo’n heel groot klantenbestand heeft opgebouwd.

Het voordeel van werken met zo een structuur is dat je (normaliter) onbeperkt toegang krijgt tot de sportschool en dus ook tot hun poel van leden(potentiële klanten!). Je kunt dus in potentie heel wat klanten werven als je je best doet. Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van hoeveel tijd je doorbrengt op de gymvloer. Hoe vaker men je ziet, hoe meer klanten je zult werven. Het andere voordeel is natuurlijk dat er, in plaats van dat er een % van je uur-tarief in word genomen, er een vast bedrag per maand overgemaakt word naar de sportschool. Dit is een prima optie voor gedreven, ambitieuze trainers die weten hoe ze aan nieuwe klanten moeten komen

De derde optie is om je eigen studio/sportschool te beginnen. Hier hoef ik niet heel diep op in te gaan. Het is vanzelfsprekend dat hier veel meer bij komt kijken dan starten als z.z.p.-er. Denk aan een ondernemingsplan, financiering, verzekeringen, vergunningen en natuurlijke alle kosten voor marketing zodat je naamsbekendheid krijgt.

Een personal trainer op z.z.p.-basis heeft voornamelijk te maken met een commissie of maandelijkse huur die hij/zij af moet staan. En natuurlijk met de nodige verzekeringen. Om klanten te kunnen trainen kunnen sommige sportscholen je verplichten een professionele aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Dit is voor in het geval dat je klant geblesseerd/verwond raakt tijdens je training, en jou mogelijk aansprakelijk wilt stellen voor de opgelopen schade. Eigenlijk zou iedere zelfstandige personal trainer moeten zorgen dat ze een professionele aansprakelijkheidsverzekering hebben.

Alhoewel de meeste personal trainers doorgaans niet verzekerd zijn op schade die is opgelopen tijdens de training. Een professionele aansprakelijkheidsverzekering kost al gauw rond de € 250,- per maand. Soms oplopend tot maar liefst € 400,- per maand.

De verdiensten van een personal trainer op z.z.p.-basis zijn natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid sessies die hij/zij geeft per maand, en het gehanteerde uur-tarief.

Over het algemeen verdienen (actieve) personal trainers op z.z.p.-basis tussen de € 1800,- en € 4000,- per maand.

Dit kan nog hoger uitvallen indien het uur-tarief boven de € 60,- per uur is en het aantal gegeven sessies per week 25 uur overschrijdt.

Het gemiddelde uurtarief van z.z.p. trainers is tussen de € 40,- en € 70,- per sessie(meestal van 1 uur lang).

Voordelen

  • meer verdienen(over het algemeen..)
  • eigen keuze in oefeningen / trainingsmethode
  • zelf de keuze wie je wilt trainen, en wie niet
  • een eigen ‘naam’ kunnen maken
  • niet gebonden aan een bepaald contract, voorwaarden..

Nadelen

  • geen stabiel maandinkomen(je inkomen kan van maand tot maand sterk variëren, denk aan wanneer klanten op vakantie gaan)
  • zelf betalen voor verdere scholing/cursussen
  • zorg moeten dragen voor belasting afdragen
  • huur betalen aan sportschool/studio, verzekeringen
  • in sommige gevallen; zelf al je klanten moeten werven